Zwaar herstel na alle operaties

Bij deze wil ik ook graag mijn verhaal delen. Ze noemen me Tuinepuin en ik ben een vrouw van 33 jaar. Ik heb meerdere kleine gedeeltelijke klaplongen gehad maar daar nooit voor naar het ziekenhuis geweest. In juni 2010 mijn 1e en heftigste klaplong gehad. Een spanningsklaplong. Heb er de hele dag mee rondgelopen. Uiteindelijk snachts met de ambulance naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gebracht. Mijn rechterhartkamer deed het niet meer doordat de long er op drukte. Long was geplakt en met 3 dagen was ik weer thuis. Erg veel pijn gehad want ik kan niet tegen opiaten etc dus moest ik het met paracetamol doen. Herstel duurde een paar weken en ik was vrij snel weer op de been. Februari 2012 was het weer raak. Deze keer mijn rechterlong. Met mijn vriend naar het Radboud gereden omdat ik met dat ziekenhuis betere ervaringen heb. Inderdaad weer een volledige klaplong. Opgenomen drain er in en een topaz er aan. Wel fijn die topaz. Ligt je niet aan bed gekluisterd. Luchtlek bleef en aangezien er al bekend was dat ik Bulea heb kreeg ik een VATS. Topje van mijn long was verwijderd en geplakt. Helaas was het niet gelukt want er bleef een groot luchtlek. Dus weer een VATS. Nog een stukje long er af en mijn borstvlies verwijderd. Tevens gerubt en getalkt. De pijnstilling in de Radboud was uitstekend. Ik had een epiduraal met bupivacaine en ketamine. Pijnstilling waar ik dus wel tegen kon. Een week na de laatste operartie mocht ik naar huis. Eindelijk na 3 weken ziekenhuis. Ik moest wel heel rustig doen want het topje lag nog niet aan. Na een tijdje op controle op de poli en alles was goed. Wel had ik nog steeds extreem veel pijn en een groot stuk van mijn borstkast was gevoelloos. Ook als ik jeuk aan de voorkant voel ik dat op mijn rug. Daarvoor naar de pijnpoli. Alle medicijnen die er zijn geprobeerd maar voor alles of allergies of ik word er doodziek van. Ook een TENS gekregen. Die helpt voor een gedeelte vrij aardig maar voor een ander gedeelte niet. Zijn er meer mensen die beschadigde zenuwen hebben opgelopen tijdens de operatie? Ik ben bijna een jaar verder en de pijn is vaak misselijkmakend. Zeker bij aanraking en warm en kou overgang. Ik vraag me af hoe lang die pijn blijft. Ik was altijd heel druk met van alles en nog wat maar dat is helaas helemaal weg. Ben nog steeds erg snel moe. Ben soms geneigd om een middagdutje te nemen haha. Ik moet wel zeggen dat ik tussen de 2 klaplongen nog een keer in het ziekenhuis heb gelegen voor wat anders. Hoe lang duurt herstel van dit alles? Toen ik twee weken thuis was deed ik al weer alles als voorheen behalve zwaar tillen. Ik probeer echt mijn conditie op te bouwen maar hoe meer ik doe hoe beroerder ik me erna voel. Hopelijk hebben er mensen tips hoe ik hier mee om kan gaan. Ik wil wel maar de energie is er jammergenoeg niet…

Tuinepuin

1 reactie op “Zwaar herstel na alle operaties

  1. Hoi Tuinepuin,

    In jouw verhaal schrijf je dat je snel moe bent. Dit is voor mij best hrkenbaar. ik ben nu herstellende van mijn 2de klaplong en als ik nu de trap naar boven oploop heb ik tegen de tijd dat ik boven ben lichte hartkloppingen en ben ik buiten adem. Zelf heb ik wat afgezocht op internet omdat ik na mijn herstel ook mijn conditie en uithouding wil verbeteren. Ik ben ook 29 jr. en heb een dochter van 5 en alleenstaand, dus ik heb eigenlijk weinig keus. Ze geven bij verschillende fysio-oefenpraktijken bewegingsprogramma’s zodat je lichaam sterker word en je meer uithouding krijgt, dus ook meer energie. Ook zijn er fitness mogelijk heden zoals medische fitness. Dan krijg je een persoonlijk begeleider/ster die heet programma aanpast op jouw persoonlijke situatie.
    Er worden zelfs vanuit je zorgverzekering dingen vergoed (even nagaan bij je zorgverzekeraar). Dus dat zou eventueel kunnen helpen om je wat verder te brengen. Ook de ‘body and mind’ lessen zouden iets kunnen zijn. Daar leer je je lichaam nog beter te kennen en t ontspannen. Ook zou je nog aan ademhaling oefeningen kunnen denken, dan leer je bewust te worden van jouw manier van ademhalen en zou er geleerd kunnen worden om anders adem te halen. Ik hoop dat ik ondanks je bericht uit januari is, toch kon helpen.

    Groet,
    Desiree.

Geef een reactie