5 klaplongen en 4 VATS operaties

Ik ben Japke ben 17 jaar oud en ik heb inmiddels al 5 klaplongen 9 (3x rechts en 2x links) gehad binnen 2,5 jaar. De eerste klaplong kreeg ik op school, ik kreeg ineens stekende pijn aan de rechter kant en werd benauwd maar ik dacht eerst dat ik iets verdraaid had maar na een week had ik nog steeds pijn en ben toen maar eens naar de huisarts gegaan, die wou meteen een longfoto en toen werd al snel duidelijk dat ik een klaplong had. Ik heb daarna meteen een drain gekregen maar na 6 dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen kreeg ik ineens ook steken aan de linkerkant , na een longfoto te hebben gemaakt kwam de longarts eraan en die vertelde dat hij goed nieuws en slecht had, het goede nieuws was dat de drain aan de rechterkant eruit mocht maar aan de linkerkant bleek ik ook een klaplong te hebben en daar kreeg ik een nieuwe drain. Dit was voor mij een hele zware klap, maar naar een week mocht die drain er ook uit. 3 Maanden later werd ik wakker met stekende pijn aan de rechter kant en ik wist toen wel hoe laat was. Ik heb toen weer een drain gekregen en de longarts heeft toen ook besloten om een VATS operatie te doen. Ik bleek 2 kleine blaasjes op de long te hebben die zijn geknapt. Ze hebben de blaasjes en het longvlies weggehaald en hebben de long opgeruwd. Na de operatie mocht ik gelukkig na 3 dagen alweer naar huis. Ik heb toen met de chirurg besloten om ook maar de linkerkant te laten opereren omdat aan die kant ook al een klaplong heb gehad. Na 6 weken werd ik dus ook aan de linkerkant geopereerd en daar bleken dus ook blaasjes op de long te zitten. Na deze operaties dacht ik dat ik er eindelijk van af was. Na 9 maanden later wou ik iets optillen en toen voelde ik m’n rechter long knappen. Ik ben toen meteen na het ziekenhuis en bleek dus voor de 4e keer een klaplong te hebben. Ik heb toen meteen weer een drain gekregen. Ze hebben toen ook besloten om weer een VATS operatie te doen en toen bleek dat het te goed was genezen waardoor ik geen littekenweefsel had aangemaakt en ik had weer een klein blaasje op de longtop zitten. De chirurg vertelde dat ze nu een ravage had aangericht waardoor m’n long nu wel aan de borstkas zou moeten vastgroeien. Na 2 weken ziekenhuis mocht ik eindelijk weer naar huis. Op 21 Augustus zat ik lekker voor de tv toen ik ineens weer die bekende steken voelde maar nu aan de linkerkant. Omdat het al laat was hebben we besloten om maar 112 te bellen. Het ambulance personeel vond dat ik best met eigen vervoer naar het ziekenhuis kon. Maar eenmaal in het ziekenhuis bleek ik inderdaad m’n 5e klaplong te hebben. De long lag ook volledig van boven tot onder los. De longarts vond ook dat de ambulance me mee had moeten meenemen. Ik kreeg uiteraard weer een drain en moest afwacht op de operatie. Dit zou dus mijn 4e VATS operatie worden. Anderhalve week was het eindelijk zover ik werd geopereerd, en mijn linkerlong was ook te goed genezen waardoor mijn long niet aan de borstkas kwam vast te groeien en ook had ik weer een heel klein blaasje op de long zitten. Ze hebben het blaasje weggehaald en ze hebben mijn long geplakt met een soort lijm en ook hebben ze de long van boven tot onder opgeruwd. Na 2 weken mocht ik gelukkig weer naar huis. Ik hoop echt dat dit de laatste keer was en dat ik het niet nog een keer krijg want al die drains en operaties zijn echt geen pretje en het kost veel energie van je. Door alles wat er gebeurd is ben ik het vertrouwen in m’n lichaam helemaal kwijtgeraakt en ben ik ook heel onzeker geworden. Zijn er mensen die dit ook herkennen en die het ook zo vaak hebben gehad? Ik wens iedereen met een klaplong heel veel sterkte! Bij deze wil ik ook nog even dokter Liesker en dokter de Ruiter bedanken. Groetjes Japke

2 reacties op “5 klaplongen en 4 VATS operaties

 1. Hoi Japke,

  Ik ben Bradley, ook 17 jaar oud en heb 4 klaplongen in 3 maanden gehad. 3 klaplongen (de 1e, 3e en 4e) waren (gelukkig) klein en daar hoefde niks aan gedaan te worden. De 2e klaplong was helaas groot en er is toen een drain in gegaan en heb 3 dagen in het ziekenhuis gelegen.

  Na mijn 4e klaplong is er besloten mijn longen vast te “plakken” door een vliesje in de buurt van m’n longen weg te halen en het ruw te maken.
  Mijn eerste operatie was 19 augustus 2013 en mijn 2e operatie was 18 oktober 2013. De longen zijn dus apart van elkaar geopereerd door goede chirurgen van het Erasmus MC in Rotterdam. Het is nu 7 weken ongeveer na mijn laatste operatie. Ik ben nog steeds verdoofd (waarschijnlijk omdat de ruggenprik wat zenuwen heeft beschadigd) en ik begin nu steeds meer te doen. Intensief sporten lukt eindelijk.

  Uiteraard zit er ook nog angst bij mij en het vertrouwen moet terug komen. De grootste angst voor mij is in het vliegtuig stappen. Daar is het namelijk gevaarlijk en de kans is groter. Toch wil ik dat gaan doen aankomende zomer. Wat zou jij doen?

  Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal.

  Groetjes,

  Bradley

 2. Hee Bradley,

  Ik heb zeker wat aan je verhaal! Het is ook niet niks wat je hebt meegemaakt.

  Bij mij begint het vertrouwen langzaam weer terug te komen:) maar ik zou zelf nog niet durven te vliegen dat ik mij ook afgeraden door de longartsen, ik ga zeker de komende 2 jaar niet met het vliegtuig op vakantie omdat ik dat risico toch niet durf te nemen maar ik denk dat je dat het beste kan bespreken met je eigen longarts:)

  Ook mijn huid is nog steeds verdoofd maar het gevoel in m’n huid begint gelukkig weer wat terug te komen. De verpleegkundige in het ziekenhuis zei ook al dat het wel maanden kan duren en dat je daar gewoon geduld voor moet hebben.

  Wat fijn dat je ook weer aan het sporten bent, dat moet zeker een goed gevoel geven naar alles wat je hebt meegemaakt met je longen!

  Ik hoop dat het goed met je blijft gaan en bedankt dat je je verhaal wilde delen!

  Groetjes,

  Japke

Geef een reactie