Pleurodese

Wat is een pleurodese
Een pleurodese wordt ook wel het “plakken” van de longvliezen genoemd. Bij een pleurodese wordt het longvlies aan het borstvlies geplakt door middel van steriele talkpoeder. Deze talkpoeder veroorzaakt een chemische ontstekingsreactie op de vliezen waardoor deze aan elkaar verkleven. Hierdoor wordt het “lek” in de long gedicht.

Waarom krijgt u een pleurodese
De kans op herhaling van een pneumothorax neemt af na een pleurodese. Ook kan het zijn dat het “lek” in het longvlies niet vanzelf dicht gaat en de arts daarom besluit een pleurodese te doen. Een pleurodese kan direct bij de eerste pneumothorax worden gedaan of pas na een herhaling.

Hoe gaat een pleurodese in zijn werk
Wanneer u een pleurodese gaat krijgen moet u 4-6 uur van tevoren nuchter blijven. Dit houdt in dat u niet meer mag eten, drinken en roken. Ook krijgt u een naaldje in uw arm, waardoor voor, tijdens en na de pleurodese medicijnen kunnen worden toegediend.

Een pleurodese vindt plaats op de uitslaapkamer van het operatiecomplex. Omdat het aanbrengen van de steriele talk pijnlijk is, gebeurt dit meestal nadat de anesthesist u rustgevende en pijnstillende medicijnen (een “roesje”) heeft toegediend. De steriele talk wordt via de drain tussen het long- en borstvlies aangebracht en zal direct een chemische ontstekingsreactie opwekken. Als u wakker wordt kunt u pijn hebben, hiertegen krijgt u pijnmedicatie.

Afhankelijk van de soort thoraxdrain die u heeft zal na het inspuiten van de steriele talk het kraantje worden dichtgezet, of de drain worden afgeklemd met 2 klemmen. Wanneer uw toestand stabiel is komt u terug op de afdeling.

De thoraxdrain blijft na de pleurodese gedurende 4 uur gesloten. Na deze 4 uur zal het kraantje van de drain weer open gezet worden of worden de klemmen verwijderd. De overtollige steriele talk en nog eventueel aanwezig pleuravocht worden op deze manier afgezogen. Ook zorgt het zuigen ervoor dat het long- en borstvlies tegen elkaar komen te liggen.

De ontstekingsreacties aan de beide vliezen komen dan tegen elkaar en zullen tezamen genezen. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding tussen het long- en borstvlies.
Een verpleegkundige zal nauwkeurig in de gaten houden of de pleurodese gelukt is. Dit doet zij door te controleren of uw long nog lucht lekt. Dit zou na een pleurodese namelijk niet meer moeten voorkomen. Als reactie op de pleurodese kunt u koorts ontwikkelen. Dit zakt geleidelijk aan weer af.

Geef een reactie