Wat is een klaplong

Pneumothorax
In het borstvlies kunnen door verschillende oorzaken scheuren ontstaan. Daar komt dan lucht door naar binnen, waardoor de onderdruk in de pleuraholte gelijk wordt aan de buitendruk. De betreffende long zal min of meer dichtklappen.

Oorzaken
Een pneumothorax of wel klaplong kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Spontaan en zonder bekende oorzaak, als er scheuren in het long oppervlak ontstaan. De ingeademde lucht kan dan door stromen naar de pleuraholte¬†dit komt nogal eens voor bij jonge lange magere mannen. De aandoening kan vaker terug komen.
  • Bij emfyseem kunnen de vergrote longblaasjes scheuren, zodat ook weer de buitenlucht in de pleuraholte kan stromen.
  • Door een van buiten af komende verwonding. Een gebroken rib kan een gat in het borstvlies veroorzaken als een bot punt naar binnen staat gebogen. De lucht stroomt dan zo van buiten af naar binnen in de pleuraholte. Een puntig voorwerp zoals een mes kan zowel dwars door de long als het borstvlies heen gaan. De pleuraholte stroomt dan zowel als van binnen als van buiten vol met lucht.

Symptomen
Plotselinge hevige pijn, alsof men in de rug geschoten is, een grote moeite met ademhalen. Men begint te zweten en wordt erg angstig. Als de huidskleur bleek wordt, is de long dicht geklapt die voor het ademen niet meer gebruikt kan worden. In het algemeen klapt de long niet volledig dicht. Iemand die een pneumothorax heeft moet er mee naar de dokter. De diagnose wordt gesteld met behulp van r√∂ntgenfoto’s van de longen.

Behandeling

Deze is er op gericht om de onderdruk in de pleuraholte te herstellen, zodat de long weer helemaal kan uitzetten. als de schade beperkt is, dat wil zeggen dat de long slecht een paar centimeter naar onder is gezakt, kan men nog wel even wachten. De long moet rust houden en de long zal dan zelf de overtollige buitenlucht opnemen.

Als de long min of meer helemaal is dichtgeklapt, moet de onderdruk op een andere manier worden hersteld. Na plaatselijke verdoving wordt er een drain tussen twee ribben door geschoven in het onderste gedeelte van de borstholte. Het uiteinde van de slang ligt vrij in de pleuraholte en het begin zit vast aan een zuigapparaat. Daarna vouwt de long zich weer helemaal open. dit moet in het ziekenhuis gebeuren en kan van een paar dagen tot 1 of 2 weken duren. Mocht deze behandeling niet helpen dan wordt de long “geplakt”.

Geef een reactie